La Pobla

Sant Miquel

El Cubo

En el Museu “El Cubo” es recorda la tradició vinícola de la localitat, on existien diferents almàsseres com esta, on es xafava i premsava el raïm per a obtindre vi.

Per a xafar el raïm es feien servir socs de fusta amb empenya i talonera d’espart. Precisament, la fabricació d’espardenyes va ser una artesania molt practicada a la comarca, com la del vimen, amb el qual es realitzaven canastres, caragoleres, cistelles, sàries, bertrols, cartres o agranadores, entre altres objectes; fet que va servir per a complementar l’economia domèstica i entretindre els gèlids dies d’hivern.

Tots dos espais, així, posseïxen un gran valor patrimonial i etnològic, però també emocional i identitari. Componen una ruta cultural que podem continuar per la sala d’exposicions de l’Antic Ajuntament, per l’Arxiu Històric, que guarda documents des del segle XV fins a l’actualitat; o per altres monuments interessantíssims com l’església de Sant Miquel, les ermites de La Puríssima o de Sant Roc; també la Teuleria, un poc més allunyada i perfectament conservada, que es va utilitzar fins als anys cinquanta del segle passat, entre altres estructures que s’escampen per tot el terme declarat Parc Natural. En completa harmonia amb este entorn privilegiat de solitari esperit ancestral, però dur com la fusta de Las Blancas.