Vallanca

Molí Fariner de la Tosca

A l’estiu del 2018 l’Ajuntament de Vallanca va inaugurar el rehabilitat Molí de la Tosca, un edifici històric que atresora part de la història d’esta localitat del Racó d’Ademús. A més de realçar-lo amb la recuperació i la restauració de la maquinària original, es va habilitar com a espai expositiu de la localitat.
Fins a dates ben recents els molins van constituir una indústria de transformació fonamental per a l’economia. En estos tenia lloc la tasca de convertir el gra en farina, producte apte tant per al consum humà com animal.
Per la documentació històrica existent se sap que fins a finals del segle XVI existia un sol molí en el terme d’Ademús, el Molí Reial, l’origen del qual es remunta com a mínim a finals del segle XIII i des de llavors administrat pels funcionaris reials. Un privilegi reial manava que tot el gra que es molguera en el terme es fera en este molí. A finals del segle XVI el Molí de la Vila es mostrava obsolet per a donar servei a una població en augment, per això, en 1593 es va obtindre la llicència per a construir un nou molí i un forn de pa a Vallanca. Cap a l’any 1595 este nou Molí Reial de Vallanca va entrar en funcionament, com ho testifica l’escut reial quadribarrat que ostentava en els murs exteriors.
Però Vallanca va comptar antany amb diversos molins, no només el Reial. Un d’estos és precisament, el de la Tosca, que és possible que dega el seu nom a la pedra tosca, molt abundant en la zona i utilitzada per a la construcció de l’edifici.
Va estar en funcionament fins a principis dels anys 80 del segle XX i l’últim moliner que va treballar ací va ser Evaristo Rodríguez Férriz juntament amb la seua dona Adelina Sánchez Millán. En l’exterior, al costat de l’edifici, encara es pot veure la bassa on s’emmagatzemava l’aigua.